Ik krijg wel eens de vraag "Met wat voor soorten speelgoed begin je?", "Wat voor speelgoed is leuk voor een baby of peuter?" of "Heb je speelgoed tips?". En ja, die heb ik zeker. Toen ik een kindje kreeg, hadden we enkel wat knuffels en rammelaars gekregen als kraamcadeautjes. Ik kocht hier en daar iets bij de kringloop en vroeg me af: "wat is nou een fijne basis?" Ik stelde die basis de afgelopen jaren samen. Mede door inspiratie uit Montessori, mijn eigen ervaring en observatie. Ik deel in deze blog 8 basis elementen voor een fijne speelgoed collectie.
1.Gooien Kinderen hebben af en toe fases (zie blog over schema's) waarin er behoefte is aan gooien. Ook woede of enthousiasme (spanning) kan hiermee lekker geuit worden. Door balletjes en pittenzakjes klaar te leggen, heb je altijd een alternatief dat je kunt bieden wanneer er gegooid wordt met dingen waarmee dat niet mag of kan. Je kunt er spelletjes mee voorstellen, er kan mee gerold, gegooid of mee gespeeld worden op een andere manier. Zo wordt er hier ook gebouwd met pittenzakjes, worden ze als kussentjes gebruikt voor de poppen en zijn de ballen soms appels. Ik heb gekozen voor zachte ballen in huis, zoals jongleerballetjes en pittenzakjes met linzen en erwten erin. Pittenzakjes kun je onder andere kopen bij Little Botanical Label.
2.Bouwen Natuurlijk kunnen blokken of ander materiaal om mee te bouwen niet ontbreken. Want ook met dit soort open einde speelgoed, kan ieder kind wel iets. Blokken worden hier gebruikt om te bouwen, maar ook als ding, zoals een telefoon, nagellakpotje, eten of boodschappen. Er worden dingen mee gebouwd, zoals huizen, garages, hokken voor dieren en andere mooie kunstwerken.
Denk bij bouwmaterialen aan bijvoorbeeld Duplo, Lego, Magnatiles/Connetixtiles, Kapla, houten blokken, Smartmax of K-Nex. Zorg dat er niet meer dan twee soorten tegelijk in de ruimte zijn, zodat er rust en overzicht blijft en een kind niet teveel hoeft te kiezen als het behoefte heeft aan bouwen. Eén soort is vaak voldoende. Deze categorie speelgoed kun je meenemen in de toy rotation en zo regelmatig het bouwmateriaal afwisselen. Wij hebben zelf: Duplo, Lego, Kapla, Magnatiles en houten blokken. Dit heeft ook met hun verschillende leeftijd te maken, want eigenlijk is 1-3 soorten natuurlijk voldoende.
3.Voertuigen
Speelgoed op wieltjes, met draaiende propellers of voertuigen die kunnen drijven, zijn uitermate interessant voor kinderen. Hiermee kan snelheid ontdekt worden, maar ook verplaatsing, open en dicht doen, erin stoppen en eruit halen. Schema's waar dit speelgoed bij past zijn: Containment, Connection, Rotation en Transporting Schema. Op veel manieren dus een fijne toevoeging.
Kies voor kleine auto's, maar ook voor enkele grotere. Vooral kleine kinderen vinden het fijn om dingen in en uit een voertuig te halen, poppetjes te verplaatsen of materialen in te laden en te lossen. Spullen kunnen zich door middel van voertuigen ook verplaatsen door de ruimte, waar ze vaak erg van genieten. Je kunt hierbij denken aan houten en later ijzeren auto's, vliegtuigjes, busjes of een houten treinbaan. Dit kunnen ook de voertuigen van de Duplo, Lego, houten blokkenset of Playmobil zijn. Je hoeft dus niet een hele nieuwe categorie speelgoed aan te schaffen, maar kunt het ook toevoegen aan een soort speelgoed die je al hebt.
4.Dieren Dit is niet alleen een leerzaam onderdeel van je speelgoedset, maar het zorgt ook voor veel speelmogelijkheden. Kinderen kunnen het combineren met de andere soorten speelgoed en bedenken er geluiden, gedrag en avonturen bij. Daarnaast kunnen de dieren verzorgd worden, ruzie maken en allerlei andere sociale situaties ontdekken.
Ook hierbij kun je ervoor kiezen geen nieuwe categorie speelgoed toe te voegen, maar een bestaande uit te breiden. Kies dan voor dieren van Duplo, Playmobil of Lego.
Je kunt ook gaan voor houten dieren van bijvoorbeeld Ostheimer of Plantoys of je kunt kiezen voor meer realistische dieren (mijn kinderen verkiezen dit boven de houten) van bijvoorbeeld Schleich of Papo. Dino's of een bepaalde categorie, zoals zeedieren kan ook. Een tip: goedkope, plastic dieren kan prima, zeker tweedehands, maar wat wij merkten is dat het snel stuk gaat, afbreekt of kaal wordt.
Wij hebben op dit moment Schleich, Papo, wat kringloopdieren, dieren bij de Duplo en Lego en dieren bij de Playmobil. De Schleich en Papo dieren worden overal mee gecombineerd en zitten regelmatig opgesloten in bijvoorbeeld hokken van Magnatiles. Ze zijn stevig, realistisch, goed tweedehands te kopen en verkopen en daarmee een duurzame keuze.
5.Verzorgen
Poppen en knuffels zijn ideaal speelgoed om rollenspellen mee te doen. Ze kunnen emoties tonen in het spel of verzorgd worden. Het kan fijn zijn om in ieder geval één pop te hebben die een beetje lijkt op het kind zelf. Let dan op de haar-, oog- en huidskleur of lengte van het haar. In het begin kan een kleine, zachte pop fijn zijn, maar de poppen die echt op baby's lijken wekken vaak ook de interesse van een kind, omdat ze 'echt' lijken. Je hoeft niet meteen van alles aan te schaffen hierbij; een flesje, kleertjes, dekentje en poppenluier is vaak voldoende.
Wij hebben op dit moment enkele poppen van Haba. Ze ogen lief, zijn zacht en een perfecte maat voor kleine kinderen. We hebben meisjespoppen en een jongenspop. We hebben er ook een bedje en poppenwagen bij, maar daar wordt hier eigenlijk niet heel veel mee gespeeld. Blijkbaar werken de Stapelstein ook prima als bed en is de poppenwagen een racewagen in plaats van een vervoersmiddel voor de pop.
6.Rollenspel
Rollenspellen zijn enorm waardevol en komen steeds vaker voor in het spel van je peuter of kleuter. Zorg bijvoorbeeld voor een thee serviesje, verkleedkleren en een aantal hoedjes. Het is eigenlijk snel voldoende, een kind leeft zich zo in. Rollenspellen zijn gezond voor een kind. Bijvoorbeeld om te verwerken, zich voor te bereiden, om te gaan met zenuwen, emoties te verkennen en sociale vaardigheden te oefenen.
Wij hebben een verkleedmand met daarin jurken, rokjes, dino-cape, hoeden, vleugels, harnas (ridder), toverstafjes, zwaard, tasjes, speeldoeken van zijde en een klein theeserviesje. Wil je eenvoudig beginnen, dan zijn speeldoeken en enkele hoedjes vaak al voldoende.
7.Figuren Poppetjes of pegdolls zijn ideaal om ook rollenspellen mee te kunnen spelen. Deze kunnen ook perfect gecombineerd worden met alle andere soorten speelgoed die ik hierboven noem. De voordelen van Pegdolls (poppetjes zoals die van Grimms en Grapat) is dat deze geen emotie, geslacht of rol uitdrukken. Ze kunnen dus iedereen zijn die je kind maar bedenkt. Dit maakt dat ze vaak lang meegaan, veel gebruikt worden en veel aan de verbeelding overlaten. Het kind kan alles zelf invullen en tegelijkertijd fungeren ze hier ook prima als groenten in een pan soep, door de abstracte vorm.
Poppetjes zitten vaak ook bij de Duplo, Lego en Playmobil. Heb je dat nog niet of wil je het niet altijd tegelijk uit zetten in de toy rotation, dan kun je kiezen voor aparte poppetjes van bijvoorbeeld Grapat, Grimms, Haba (poppenhuispoppetjes) of de vilten kabouters van bijvoorbeeld Wooden Tree House.
8.Muziek
Lawaai maken hoort er, helaas voor de gevoelige oren, ook bij. Kinderen zijn vaak dol op muziek. Mee trommelen of shaken met een liedje of gewoon hard lawaai maken om al je gevoel eruit te gooien is vaak heerlijk voor kinderen. Je kunt gaan voor een simpele set, zoals een tamboerijn, shaker, sambabal, belletjes en Xylofoon. Toeters en fluitjes zijn natuurlijk ook leuk en interessant om te exploreren.
Wij hebben een mandje met shaker, sambabal, houten stokjes die je op elkaar kunt tikken, tamboerijn en belletjes rammelaar. Je kunt natuurlijk ook prima trommelen op pannen, doosjes of blikken met pollepels of stokken.
Meerdere soorten van één categorie
Je kunt ervoor kiezen om van alle 8 van deze materialen één soort aan te schaffen, zelfs dat is niet NODIG. Heb je geen groot budget, denk dan vooral aan de kringloop, zelf maken, marktplaats of zet bepaalde wensen op een verlanglijstje voor de verjaardag van je kindje. Je kunt met weinig budget ook een leuke speelgoedcollectie voor je kind samenstellen.
Meerdere soorten van een categorie kan wel fijn zijn bij het rouleren van speelgoed, zoals de Duplo afwisselen met Magnatiles of de auto's afwisselen met treinen. Door deze basis aan te houden, kun je ook gemakkelijk een toy rotation doen. Je ruilt dan een bepaalde categorie om en hebt zo weer een nieuwe, frisse vulling van de speelgoedkast.
Extra's:
Aan bovenstaande speelgoed soorten heb je echt meer dan voldoende. Ik bedoel, op zich kan een kind ook met pannen en pollepels spelen. Dus veel heb je echt niet ''nodig''. Maar mocht je het fijn vinden je kind verschillende dingen aan te bieden, dan heb je met deze acht een goede richtlijn te pakken. Hieronder geef ik je nog kort een aantal extra aanvullingen mee.
Sensorisch speelgoed
Dit zijn speelgoedsoorten zoals klei, een bak met linzen of kikkererwten of magic sand. Wij spelen met die laatste twee in een speelbak van DIY dad. Deze past precies in onze kast en we kunnen er een afspraak over maken; het zand blijf in de bak en alles wat er naast valt, vegen we na het spelen op met stoffer en blik. Sensorisch spel is onder andere fijn voor de creativiteit, fijn motorische ontwikkeling, werkt ont-prikkelend en kan voor ontspanning zorgen.
Klimmen en balanceren
Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de speeltuin gaan, dan ben je meteen ook even buiten. Merk je dat je kind op alle meubels in huis begint te klimmen, dan is dat een goed idee. Je kunt ook kijken of je wat dingen in huis kunt zetten om je kindje motorisch mee uit te dagen. Kies voor een groot kussen, krukjes, een oud kratje, plank of opstapje. Je kunt ook gaan voor speciaal speelgoed hiervoor, zoals een klimdriehoek, klimrek, speelmat, glijbaan, Stapelstein of Wobbel.
Wij hebben een speelmat van Ikea, Stapelstein en gebruiken een grote poef, tafeltjes en stoeltjes af en toe voor een parcours door het huis.
Knutselen Dit onderdeel speelgoed is natuurlijk altijd goed. Potloden, papier, lijm en plakkertjes bijvoorbeeld. Wij zijn dol op de potloden van Lyra in een houder van Grennn. De Stabilo Woody's zijn fijn voor kleine kinderen. Ze geven snel en veel kleur af, dus zijn erg motiverend voor een kindje. Ook hebben we waterverf, gewone verf, lijmpotjes met plakkertjes, wasco en stiften. Verschillende teken- en knutselmaterialen, zorgen ervoor dat je kind op allerlei manieren bezig kan zijn met creëren en fijn motorische uitdaging heeft.
Boekjes Onmisbaar natuurlijk. Ga voor afwisseling elke paar weken lekker naar de bieb. Een leuk uitje, duurzaam en het is voor jezelf ook fijn om niet elke keer hetzelfde boekje voor te moeten lezen.
Puzzels en spelletjes Puzzels en spelletjes die bij de leeftijd van je kindje passen, zijn fijne extra speelgoed categorieën. Zo hebben wij altijd een kastje gevuld met passend spelmateriaal. Dit kun je even samen aan tafel doen. Ook fijn als je niet zo erg van samenspelen houdt, maar wel samen een spelletje wilt doen met je kind. De eerste spelletjes die hier samen gespeeld werden waren: puzzels met enkele (3/5) stukjes, Bonte Ballonnen, Kleuren Torentjes, Lottino en memory met max. 6 kaartjes.
Nou, dan is dit het wel zo'n beetje denk ik! Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het je een overzicht geeft van waar je kunt beginnen of waar je kunt beginnen met opruimen van wat je al hebt en hoe je zorgt dat je minder van hetzelfde hebt en meer diversiteit. Deze 8 categorieën helpen je ook heel fijn op weg met een toy rotation.
Op mijn Instagram lees je nog veel meer over Toy Rotations, maak ik er Reels over en deel ik dagelijkse stories over deze onderwerpen.
Comments